< dubbning

Annica Smedius - Röstakrobat!
 

 

 

 

 

 

 

 

Tillbaka

 

 

 

 Foto: Kristian Pohl

 

 

 

 

 

 

 

Dubbning.
Att jobba som röstskådis...

Dubbning av tecknad film är något jag sysslat flitigt med dom senaste 15 åren.
Det är en rolig, annorlunda och mycket speciell form av skådespeleri.
Att prata i någon annans takt, att följa någon annans redan inspelade uttryck och känslor - och ändå skapa något eget, är minst sagt småknepigt.
Jag har sammanlagt dubbat över tusen avsnitt av alla möjliga sorts serier.
Och varit allt från små bebisar till gamla tanter - och en och annan farbror också, faktiskt...
Djur förekommer flitigt- vissa dagar är man höna, andra sumpbäver.
Oavsett rollfigur, oavsett serie - så har jag alltid roligt i studion - och hoppas väl att rösten ska hålla några år till.

Får ni av någon anledning lust att veta vilka serier jag varit med i, så har jag listat ett flertal av dom här, klicka på Angelica! här till vänster
Jag vet med mig att det saknas väldigt många - men i takt med att min hjärna kommer på bättre tankar, få ni nöja er med dessa :)

En kille som brinner för dubbning, och som faktiskt har bättre koll än jag själv på mina jobb, är Daniel Hofverberg. Han har en hel sida ägnad åt svensk dubbning - där finns jag med på ett otal ställen om man orkar söka sig igenom. Daniels fantastiska sida finns här www.dubbningshemsidan.com.ru

Jag har även dubbat en mängd liveaction-filmer, dvs "riktiga" människor. Något som både är svårt och roligt. Det blir en annan typ av inlevelse och agerande...En favorit är är mamman i" Fullt hus" och en annan helt klart Familjen Flinta i Rock Vegas, där jag ger röst åt Wilma, som spelas av Kristen Johnston, en favorit i skådisvärlden - bl a i "Tredje klotet från solen".


 

 

 

 

Bebisen här till höger är min personlige favorit. Tommy Pickles, i serien Rugrats.
En serie som blev min debut som dubbare. 
Jag fick dessutom göra båda huvudrollerna. Förutom lille Tommy också hans elaka kusin Angelica, ett litet monster till flicka på
sådär en 3 år.... Det blev en rejäl utmaning för rösten att hålla isär dom när dom hade scener tillsammans. Har varit "Velma" i ScoobyDoo i  många herrans avsnitt, "Sadira" i Aladdin, "Onsdag" i  Familjen Addams och till hela Sveriges fasa så dubbade man även serien Simpsons en kort sväng på 90-talet...och jag fick rollen som "Bart". Ett roligt, men då ganska otacksamt jobb. Som nu återkom igen, när biofilmen skulle dubbas. Dock valde producenterna att bara dubba DVD:n. Kanske ett bra beslut.

Andra kul jobb har varit Ödesgudinnan Eris i  biofilmen Sinbad,   hönan Audrey i "Kogänget", eller den Tom Jones-galna mormodern i "Bortspolad".

 

 

 


Sailor Moon är en alldeles speciell serie som blivit kult i vissa kretsar i Sverige
(och i världen). Jag spelar Sailor Mercury en av hjältinnorna i en den här serien som är mycket märklig, men ändå har sin speciella charm. Nyfiken? Det finns mängder med hemsidor om Sailor Moon, bl a denna
http://www.algonet.se/~khelatar/sailor.html
Tillbaka
 

 

 

 

e>